HR cafe Bulgaria - Modern Art Galery Sofia Bulgaria - Autumn-Winter 2011

За любителите на графичното изкуство бихме искали да съобщим, че Музейна галерия за модерно изкуство открива новия сезон в началото на октомври със силен старт – с изложбата „Сър Питър Блейк и новата британска вълна“.

А какво се случва на световната арт сцена ни разказа Деница Атанасова-Гергова на медийно събитие в Галерията за модерно изкуство този вторник.След като шест измежду 50-те най-големи банки в света са китайски и след като Китай има ръст на БВП от 10.3 процентни пункта за 2010 година, едва ли е изненадващо, че на световният арт пазар страната вече се нарежда на първо място. Китай не само надмина Япония като стана втората най-голяма икономика в света, но китайският арт пазар е също така най-големия и бързоразвиващ се за изящно изкуство в света, изпреварващ пазарите на САЩ и Англия.


Аукционните резултати от първата половина на 2011 година показват още, че първото място се заема от китайския артист Baishi QI, чиято творба достига 57.2 млн. долара по време на аукцион в Пекин. Това е най-силният резултат за художника до момента.


Още интересни новини можете да прочетете в цялата презентация тук.


А от нас очаквайте подробности около откриването на изложбата на сър Питър Блейк, основоположник на британския поп арт. Както гласи поговорката, изкуството е храна за душата, но и добра инвестиция.