HR cafe Bulgaria meets Nokia Siemens Network - HR of the Month - November 2011

Настоящето интервю е част от поредицата "HR на месеца", съвместна продукция на HR cafe България и кариерната зона на вестник Computerworld.bg. Гостува ни Весела Малинова - регионален мениджър "Човешки ресурси" за България на Nokia Siemens Networks.
Кариерата на Весела в областта на човешките ресурси започва преди 5 години и е свързана изцяло с работата й в Nokia Siemens Networks. Преди това тя се е занимавала с научно-изследователска дейност в продължение на 10 години.

Весела е химик по образование, завършила е Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалният й път започва като преподавател по химия във Втора английска гимназия. По думите й, това е и първият й досег с човешките ресурси, защото един учител трябва да бъде освен добър психолог, и ефективен мениджър на ръководения от него екип – в случая на екипа от ученици. Преподавателската дейност дава добър начален старт на Весела и тя започва работа в Българската академия на науките. Печели стипендия и заминава по програма на Организацията на Обединените Нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) в Прага, Чехия. Там прекарва около година и се прехвърля в Техническия университет в Лозана, Швейцария. Паралелно с подготовката на дисертацията, там тя се занимава и с преподаване. Въпреки че владее английски и немски езици, за Весела най-голямото предизвикателство по онова време се оказва необходимостта да научи на перфектно ниво и френски език за много кратко време.

След завършването й, тя се завръща в България със съпруга си. Започва работа на асистентска позиция в Siemens, а това съвпада с периода, в който се обявява сливането на Nokia и телекомуникационния бизнес на Siemens. Сформира се новата Nokia Siemens Networks. Тогава Весела поема поста HR мениджър на новото обединение. Успява бързо да навлезе в средата, черпейки опит от колеги и ментори. Сертифицира се към The Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) по програмата Personal Practice и продължавам да уча в тази сфера.

"Нашите служители и линейните мениджъри ме вдъхновяват да продължавам с развитието си." - споделя Весела.
Приятно гледане!