HR cafe Bulgaria meets Flat Rock Technology - HR of the Month - November 2013

Здравейте приятели,

През месец ноември лице на рубриката HR of the Month - партньорско дело на блога за специалисти в областта на човешките ресурси HR Café Bulgaria и Кариерната зона на в. Computerworld България, е Йорданка Драгижева, директор „Човешки ресурси“ във Flat Rock Technology (Флат Рок Технолъджи).
Променихме форматът предвид местоположението на централния офис на компанията - гр. Варна. Въпросите формулира и зададе, както винаги, Констанца Григорова. Приятно четене:

Бихте ли представили себе си като специалист в областта на човешките ресурси и компанията, в която работите?

Здравейте и благодаря за поканата.
Аз съм човек, който много, ама наистина много обича работата си. Всъщност обичам не просто работата си, а по-скоро онова удовлетворение, когато задачите и плановете – дългосрочни или краткосрочни, са изпълнени добре, навреме и с мисъл за екипите на компанията, в която работя. Към момента, след близо 6 години в „областта“, не е имало предизвикателство, с което не сме успели да се справим – аз и хората, които сме работили заедно.

В началото на кариерата си, не предполагах че ще заемам подобна длъжност един ден. Завърших две специалности - Бакалавър по Управление в туризма и Международни икономически отношения във Варна и за съжаление качеството на преподаваната теория и самата теория ме разубеди, и реших да не "губя" още една или две години в придобиване на магистърска степен.

С въпросите, свързани с човешки ресурси и особено административните такива, започнах да се занимавам като допълнителни задачки в компания за организиране на специални събития насочени само и изключително към туристи по нашето Черноморие. Така година по-късно вече отговарях за всички онези, които бяхме интервюирали, назначили, администрирали, мотивирали и насочили как да работят правилно, за да постигаме професионалните си цели. От няколко души екип се превърнахме в сравнително голямо, ужасно шумно и много емоционално 80 – членно семейство.
В туризма текучеството е огромно и въпреки усилията, които един ръководител полага, често качеството на общия туристически продукт в България отказва много специалисти да продължат, да се развиват в тази сфера. Ето как аз продължих да търся нови предизвикателства и след серия сравнително детайлни интервюта във Флат Рок Технолъджи, това се превърна в новия ми професионален дом.

В момента сме базирани в град Варна. Компанията е британска и фокусът ни е изцяло върху създаване на достъпен, красив и функционален софтуер. Разликата между туризъм и софтуерни практики е огромна, а предизвикателството да се справя с нея беше повече от изкушаващо и така вече година и половина моето семейство е екипът, с който работя и за който, надявам се, се грижим добрe.

Колко души работят във Flat Rock Technology? Какъв дял от заетите са ИТ специалисти, кои длъжности преобладават?

Флат Рок е млада компания, само от 4 години с офис в България, като в началото служителите ѝ са били няколко приятели и добри професионални познати. Вече сме над 45 души, разделени в 4 технологични направления и да – много сме горди от факта.
Всички без мен могат да програмират. Шегувам се, но истината е, че 80% от хората са специалисти в някое от направленията, в които работим, а те са изцяло ИТ. Няколко души се занимаваме с административни и други сродни въпроси и задачки, но повечето са посветени на IT бизнес идеите на клиентите ни.
Имаме си маркетинг и продажби екип, екипи по управление на проекти, eкипи от програмисти и такива, които са въвлечени в така модерното аутсорсване на бизнес процеси.

От гледна точка на технологии покриваме изключително голям диапазон, което от своя страна ни позволява да предложим тясна специализация на хората, които работят за нас и да разшири професионалния кръгозор пред тези, които имат нужда от постоянни предизвикатества и нови полета за изява.

Какви политики и практики за подбор и задържане на ИТ кадри?

Политиката ни на подбор в ограничения към момента пазар от специалисти е ориентирана на първо място към това, да изберем не най-подходящата автобиография, а най-подходящата личност. За нас е много важно изграждането на силни екипи и професионална атмосфера, която те предразполага да дадеш най-доброто от себе си и да се развиваш. Винаги на първо място оценяваме дали един кандидат би паснал на екипа ни като технологии и като отношение към работата си, колегите и детайлите. Първото впечатление, което се опитвам да изградя в себе си е какъв човек стои отсреща – дали харесва това, което прави, дали е просто тук за парите или иска да бъде полезен, дали иска да създава или просто да работи нещо, дали би бил притегателна сила за останалите в тяхното развитие само напред и нагоре.

За да бъдем акуратни в оценката си, организираме поредица от срещи с поне трима от нашите настоящи колеги, които независимо един от друг дават мнението си за кандидата по посочените вече точки. Правим тестови задачи, понякога и стрес тестове, търсим винаги, когато е възможно, актуална препоръка от преподаватели или бивши колеги. Стремим се да бъдем възможно най-детайлни в представянето на компанията и очакванията ни към личността и професионалния подход на всеки, приел да отдели от личното си време и да присъства на интервю с нас. Накратко – политиката ни е да намерим най-доброто, от което имаме нужда.

Освен с широкия диапазон от предлагани продукти, използвани технологии и спечелени клиенти, компанията се гордее и с това, че е изключително сигурен работодател. Винаги внимателно следим бюджетните си стратегии, когато правим ново назначение и не съкращаваме служителите си във финансово предизвикателни времена.
На мен лично не ми допадат прекалено често използваните термини „политики“ и „практики“ при назначение и задържане на IT специалисти или каквито и да било други специалисти.
Предпочитам да използваме „отношение“ вместо политика и „сигурност“ вместо практика. Ние сме гъвкави и не харесваме установени практики. Правим това, което е необходимо, когато е необходимо при съответните финансови и технологични условия. Никога едно назначение не е същото като останалите и никога едно кариерно развитие вътре в компания не е подчинено на предишното такова. Желанието ни е да бъдем индивидуалисти с лично отношение към всеки.

Как се справяте с текучеството на технологичните специалисти?

Имаме широк диапазон от контакти – с университетски преподаватели, междуфирмени контакти, както разбира се и такива в социалните мрежи. И все пак моята любима инициатива е “Препоръчай колега“. Тя не е нещо ново в нашата бизнес действителност, но се оказва изключително ценна. Когато наш настоящ колега е доволен да бъде при нас и обича да бъде успешен в нещата, които прави, той би препоръчал някого от чиято работа няма да се срамува. Тази тактика сработва просто чудесно.
Разбира се, работим и с наша фирма-партньор, специализирана в подбора на персонал. Моите колежки там също много помагат с постоянно активни кандидатури на професионалисти.

Грижим се да поддържаме приятелски отношения и да бъдем коректни с всеки наш кандидат. Да, не винаги се получава перфектно и понякога някой от проектите във фаза преговори доста дълго остава в тази фаза и просто не можем да дадем конкретен отговор на всички, например в двуседмичен срок. Но се стараем много, особено за тези направили ни впечатление и показали старание и мотивация, да осигурим оферта до няколко месеца. Не винаги можем да си го позволим, но засега се движим в положителна посока.

Как успявате да поддържате мотивацията на специалистите във Flat Rock Technology?

Три неща: лично отношение, сигурност и професионална атмосфера.
В нито едно от трите неща не сме перфектни, но целта ни е един ден, може би много скоро, да бъдем такива. Не спираме да работим, за да постигнем нещо, с което всички наши служители да се гордеят.