HR cafe Bulgaria - Absolute British Art - sir Peter Blake

Кралски гвардейци, двуетажни автобуси, ливърпулската четворка…познатите символи на Великобритания и иконите на отминалото столетие като Елвис Пресли, Бриджит Бардо, Мерилин Монро можете да видите в първото представяне на сър Питър Блейк в България. Изложбата е открита за широката публика от 1 до 30 октомври в Музейна галерия за модерно изкуство.

„Кръстникът“ на британския поп арт добива световна известност с култовата корица за албума „Sgt. Peppere’s Lonely Hearts Club Band”(1967) на Бийтълс.

През дългогодишната си кариера той създава колажи, скулптури, гравюри, както и комерсиално изкуство под формата на графики и обложки на музикални албуми. Сър Питър Блейк преподава в многоуважавани арт институции като St.Martin's School of Art  и Тhe Royal College. През 2002 е удостоен от Кралицата с рицарско звание за заслуги в областта на изкуството.

Художникът формира своя оригинален почерк и силно присъствие в края на 50-те години. През този период творбите му представляват оригинален синтез между рекламни изображения, музикални акценти и спортни емоции, обединени с изразните средства на колажа.

Изкуството: призвание или професия. Въпросът за това как и кога изкуството става  комерсиално интересува по-скоро младите. Същите обаче се интересуват могат ли да се издържат с изкуството си или това е хоби, лукс. Бунтът на младите виждаме във всички известни поп-арт творци като Баскиа, Робърт Марс и сър Питър Блейк. Но не се ли дължи тяхната популярност именно на това, което наричаме „комерсиално” изкуство. Дори самият сър Питър Блейк признава, че никога не е бил добре финансово, тъй като неговото творчество е основният му източник на доход. Предлагаме ви да научите повече по темата и да чуете мнението на иницаторът на британския поп-арт във видео-материала, подготвен за вас: