HR cafe Bulgaria - Историята на една успешна фамилия - Hot Chair interview

Когато помолили Пикасо най-накрая да направи една цветна литография, защото им омръзнало да гледат само черно-бели неща, той създал отпечатък с 24 цвята, които имал на разположение. На другия ден се появил с палитра от 32 цвята и заявил, че ако ги имал на разположение предния ден, щял да произведе отпечатъка с 32 цвята. Така разказва Ерик Морло, наследник и собственик на прочутото печатарско ателие „Морло”, основано в Париж от неговия дядо. През годините в него са творили литографии известни художници като Пикасо, Хуан Миро, Фернан Леже, Марк Шагал, Раул Дюфи, Салвадор Дали и Макс Ернст.

Литографиите са скъпа, трудна и бавна работа, обяснява Ерик Морло, който гостува миналата седмица в София по покана на Музейна галерия за моделно изкуство, за да представи изложбата „Свидетели на своето време“.

Каква е историята на ателие „Морло”? Семейство Морло е тясно свързано със света на изобразителното изкуство от 1852 година.

Първоначално производител на фини тапети, с времето ателие „Морло“ се включва в отпечатването на илюстровани книжки, както и на висококачествени плакати за Френския национален музей и по-големи чуждестранни институции. До 1937г. „Морло“ е доказал своята репутация като най-голям издател на художествени плакати.

В епохата на Парижкия авангард (средата на 30-те години на 20 век), художниците създават своите графични произведения в литографската печатница на Фернан Морло. Под прякото ръководство на майсторите-печатари от издателството, те рисуват своите оригинални творби директно върху литографския камък.

Графичното изкуство от този период предизвиква коренна промяна в печатарството като дава възможност на творците с традиционни материали и класически техники да създават отпечатъци от оригинални графични творби, конкуриращи качеството на оригиналната живопис. Благодарение на издателство „Морло“, модерната литография заема своето достойно място в света на изкуството.

Фернан Морло (1895-1988), възпитаник на прочутата École Nationale des Arts Decoratifs,  ръководи студиото цели шест десетилетия. Под негово покровителство, много големи артисти на 20 век посещават ателието и създават оригинални графични произведения на изкуството.

Списъкът на художниците, работили в Mourlot Studios е внушителен: Пикасо, Матис, Брак, Миро, Шагал, Лежер, Дюбуфе, Мур, Льо Корбюзие, Калдер, Джакомети, Бейкън, Ернст, както и много други. Ню Йорк също играе огромна роля в литографската история на издателството. През 1967г. ателие „Морло“ отваря печатница на 115 Bank Street и отпечатва произведения на известни американски художници като Розенкуест, Лихтенщайн, Келли, Раушенбърг и други.

Обединеният гений на художниците-модернисти и на майсторите печатари довежда до нов възход на литографското изкуство през 20 век.

В книгата си "Twentieth Century Posters" Фернан Морло документира историята на артистите и печатарския процес: “Лежер беше редовен посетител на нашето печатарско ателие, където създаде много литографии под формата на графики и илюстрации”, си спомня той.

През 1945г. в ателие „Морло“ влиза артист, чийто графичен гений и чудовищна изобретателност ще придадат ново измерение на литографския процес, както и на собственото му изкуство – това е Пабло Пикасо.

"Той дойде сякаш готов за битка", отбелязва в книгата си Фернан Морло. В продължение на няколко месеца Пикасо едновременно изучава и преоткрива литографията. Между 1945-1969, разположен в един кът на студиото, превърнал се в негова запазена територия, художникът създава повече от 400 литографии. В компанията на майсторите на пресата - Тютен и Селестин, той работи трескаво, изобретявайки сложни и екстравагантни техники с присъщата си дързост и артистична свобода. Най-известното произведение от този период е "La Colombe De La Paix"(„Гълъбът на мира“).

За сто годишнината на студиото, Фернан Морло публикува колекция от оригинални литографии на Пикасо, Лежер, Матис, Марино Марини, Деран, Миро и много други.  

Внукът на Фернан – Ерик има интересно детство. Израстнал в уникалната среда на художниците-модернисти, той редовно слуша историите на Пикасо, седнал на коленете му, получава първите си боички от Миро и със своя дядо Фернан Морло е чест гост в дома на Шагал.

Днес Galerie Mourlot (Ню Йорк), създадена от Ерик Морло през 2006 година, пази богатото семейно наследство и наред с това специализира в произведения на съвременни художници.

Самият Ерик Морло е роден в Ню Йорк, въпреки че израства в Париж. Когато решава да кандидатства в университет обаче, избира да се върне в САЩ. Харесва енергията на космополитния град, запазил и до днес доминиращата си роля като един от големите арт центрове в света.

През 60-те години на 20 век семейство Морло открива издателство и в Ню Йорк. Голяма част от иконите на поп арта като Лихтенщайн, Раушенбърг и Роузенкуест създават там свои произведения.

За Ерик Морло колекционирането на изкуство е повече от хоби, по-скоро начин на живот и поглед върху света. „Изкуството е най-приятното усилие, което носи интелектуално и емоционално удоволствие“, споделя той.

Днес ателие „Морло“ се фокусира предимно върху запазването и надграждането на богатия си архив, разказва наследникът на парижката фамилия и внук на Фернан Морло.

„Архивът, който пазим е първоизточник на богата колекция от исторически плакати, писма, рисунки, литографии и всякакъв вид графични произведения. Всичко това е много мащабна работа, която отнема години, така че с екипа ми сме концентрирани върху него. Работим и по установяването на връзки с музейни магазини, галерии, институции и арт дилъри по целия свят, за разширяване на достъпа до архивите на „Морло“.

Изложбата «Свидетели на своето време» е достъпна в Музейна галерия за модерно изкуство в София. Историята на ателие «Морло», любезно разказана от галерията, считаме за бележит пример на една фамилна традиция и изключително успешен наследствен бизнес.