Лична отговорност = социална отговорност = корпоративна социална отговорност

Тръгвам уверено да пиша за социалната отговорност, но това което искам да споделя с вас, са мислите ми относно личната и корпоративната отговорност. Колко е голяма разликата? И има ли я изобщо?

Личната отговорност, това според мен се отнася до задълженията на всеки един човек към средата, в която живее.

Социалната отговорност, това са задълженията на всеки един член на обществото към него.

А корпоративната социална отговорност отнасям до задълженията на бизнеса към общността, в която оперира.

Питайки се за разликата между общата и индивидуалната отговорност, се сещам за едно често срещано явление: когато един служител извърши постижение, похвалата е за цялата група, за целия екип; когато обаче същият служител се провини в нещо, тогава порицанието е само за него. Ето затова считам, че възползването от общата отговорност често пъти е избягване от поемането на лична отговорност.
Думата „задължение” може би дразни малко. Задължения вкъщи, задължения в офиса, задължения към приятели, роднини, близки, а отгоре на това и към обществото! Разбирането за това, че постъпките ни имат значение не само за самите нас, но и за цялото общество или една по-голяма група от хора, е същината на социалната отговорност според мен.

В този смисъл корпоративната социална отговорност не е закон, нито е задължителен елемент от политиката на една бизнес организация. В смисъла на етичните правила и норми, тя е задължение към общността. Не смятате ли, че развитието на общността и на отделните индивиди в нея закономерно водят до развитие на бизнес възможностите?

Така че, колко е голяма разликата между личната, социалната и корпоративната отговорност? Според мен едната преминава във втората и прелива в третата. И се състоят от етичните и хуманистични норми и правила за добруването на едно общество. Малко идеалистично, малко утопично може би и все пак чисто човешко.

Вдъхновението да напиша тези редове ми дойде по няколко повода:

Преди няколко дни моят приятел и съмишленик Елена Вълева публикува един материал – "За Вики". по призива на други наши съмишленици. Днес, ровейки се из нета, попаднах на видео в YouTube – I have a dream today – и си казах защо пък да не напиша нещо по една вълнуваща за мене тема. И не само това, преди няколко месеца се запознах с две интересни личности, за които думата „отговорност” не е само фраза – Мартин Иванов и Самуила Жекова. Впечатлен съм от тяхната инициатива Усмихни се и зарадвай някой друг – част от идеята, стояща зад името "Drum Circles Libera". Хора като тях ме окуражават, че между социалната и корпоративната социална отговорност разликата не е чак толкова голяма.

Ако темата е вълнуваща и за вас, любопитен сте и си задавате въпроси, тогава ви предлагам да гледате интервюто с Мартин, което ще се състои в средата на месец юни. Той е създател на програми като Корпоративен Ритъм, Корпоративен Фестивал на Изкуствата, Тийм Билдинг с Барабани, Ритмология и е директор на Института за Съвременно Изкуство и Терапия „Libera”.

А ние от HRCafe ще подготвим и ще ви представим допълнителни материали по темата за (корпоративна) социална отговорност, като очакваме вашите коментари и въпроси, както обикновено, на сайта на HR cafe Bulgaria.