Видео брандиране - "новата вълна"

Когато говорим за изграждане на работодателска марка, видеото е един от най-готините начини за това. Да пишеш е трудно, а и не на всеки се отдава да пише увлекателно. В корпоративния блог може и да липсват коментари.

А видеото – то забавлява и едновременно показва съдържание, насочено към потенциалните кандидати. Обаче и то си има своите предизвикателства, трябва да признаем – не всеки се чувства комфортно пред камерата. Затова най-лесният начин да започнете е просто да накарате хората да говорят за това, което правят на работното си място. Къде ще бъде акцентът, на какви ценности искате да наблегнете зависи изцяло от вас, но най-важното е да покажете хора в кадър по време на работното им ежедневие.

Не ви ли е омръзнало от обичайните PR корпоративни филми и брошури? Ако можете да направите нещо различно, да покажете истински хора от компанията и имате пет стотачки за това, какво щяхте да искате да се случва и вижда във вашия видео-материал? Ето някои от предимствата на видео брандирането, когато говорим за работодателската марка:

  1. Говорите не само на активните, но и на пасивните кандидати за работа по един забавен начин. Ако оперирате в сектор, който се счита за скучен, като финанси или полиграфия, чрез видео брандирането ще предадете цвят и индивидуалност на начина, по който бизнесът ви изглежда за аудиторията.
  2. Лозунгите и хвалебствията, плъзнати по периферията, звучат по-приемливо и приятно в един такъв формат.
  3. Аудиторията разбира работодателската марка много по-добре, отколкото ако чете маркетинг материалите. Видео-филм на реални хора и ситуации /взаимствани и следователно близки до реалността/ въвлича публиката много повече, отколкото една брошура.
  4. Видеото позволява по-голяма динамика. В един видео-материал от 5 минути могат да се включат много повече неща, отколкото в един текст от една печатна страница.

Така че видео брандирането не е директна продажба, то е начин да повишите разбирането на потенциалните кандидати за вашата работодателска марка. Едно от най-важните неща, в заключение, е създаването на добър баланс между забавното и сериозното или с други думи, да бъдете сигурни, че вашата работодателска марка и съобщението ви не са се изгубили между кадрите.

Автор:
Димитър Иванов