La Bienale гостува в София

Галерията за модерно изкуство представя своята Първата голяма изложба с БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО.

„Българският павильон” от Венецианското биенале на съвременното изкуство (2011) се пренася от старинния дворец „Палацо Криминати” в арт салона на Оборище 10 в София от 11 април до 27 май. Българските ценители ще имат шанса да се докоснат до изложбата, която в продължение на пет месеца вълнуваше и очароваше жителите и гостите на Венеция. Bиеналето е най-престижното изложение в Европа, където на всеки 2 години хората на изкуството, сверяват своите часовници с новите тенденции.

Експозицията представя творбите на трима български артисти - Греди Асса (живопис), Хубен Черкелов (живопис) и Павел Койчев (скулптура), представили България на 54-то Венецианско биенале на съвременното изкуство през 2011г. Авторите са от различни поколения и имат уникален артистичен подход към изразните средства. Галерията за модерно изкуство първа в България ще покаже творбите на българските участници в 54-то издание на Международното биенале. Съвместната изложба на тримата артисти в София ще бъде обогатена и с нови, непоказвани още пред публика произведения.

Новите платна на Греди Асса ни отвеждат на Малдивите и освен, че свидетелстват за израстването на артиста, носят на зрителя детското очарование от преживяното... от вълнението на художника при сблъсъка му с екзотичния архипелаг. Както винаги Греди Асса остава откровен в своите преживявания и от картините струи неговата емоцията, и желанието му да ни отведе най-близо до нея. Но този път живописта на Асса ни предоставя и две изненади: Планината и Постмодерна надменност.

В картините си Хубен Черкелов пресъздава сюжети от емисиите на стари банкноти и монети от целия свят. Образите върху платното „50 lire, Augosto,Romа” ( 2009) например са заимствани от стара италианска банкнота от началото на XXв. и представят легендата за основаването на вечния град Рим. В центъра на композицията, чрез релефно наслояване с маслени бои са изобразени близнаците Ромул и Рем, и спасилата ги от гибел вълчица.

Интензивните огнени цветове на фигурите са противопоставени на тъмно син неутрален фон, който допълнително подчертава въздействието им. По този начин авторът третира темата за историята, общността и принадлежността към символите на нацията.

След забележителното представяне на глобалната артистична сцена, отново ще видим „Виолетовата биволица” на Павел Койчев, 300-килограмова дървена скулптура, която не успява да премине през вратите на нито една галерия. Безспорната й монументалност идва не толкова от размера, колкото от тайнственото й митично излъчване.  Нова за публиката и ценителите на изкуството му е мащабната инсталация „Пролетен мотив”, създадена специално за съвместната изложба в Галерията за модерно изкуство и съобразена с особеностите на галерийното пространство.

Като естествено отражение на будната творческа индивидуалност на скулптора, в изложбата намират достойно място и още седем малки пластики от месинг, чието естетическо въздействие е още една възможност за вълнуваща среща с достиженията на техния автор.

На 10 април от 13.00 ч. ще се състои официалната пресконференция/среща с авторите и откриването на изложбата.