Groupidon, нещо различно в сайтовете за групово пазаруване

Преди няколко дена аз и Елена посетихме интересно и много приятно събитие, празненство с една дума. Поводът беше стартирането на Groupidon.bg - сайт за социално групово пазаруване. Автори и двигатели на тази идея са двама наши приятели - Гергана Павлова и Пламен Петров. Въпреки успешната реализация като професионалисти в областите в които работят, те започнаха това начинание с намерението да предложат нещо различно, нещо от хората, за хората. Продукт, който в същото време е на високо професионално ниво. Празненството се проведе с любезното  съдействие на хостел Canape Connection, предоставили мястото за "купона". В кратките видео материали, може да се запознаете с участниците и да разгледате китната "къщурка", която двете Надета са спретнали в центъра на София. Присъстваха много приятели и съмишленици на Гергана и Пламен. Но стига толкова съм голословил.

В следващите редове Гергана и Пламен ще ви разкажат какво стои зад името Groupidon:

1. Как възникна идеята за Groupidon.bg?

Първият ни допир до сайтовете за групово пазаруване беше около деня на влюбените тази година – няколко дни преди 14-ти февруари. Един от приятелите на Пламен му изпрати линк с идеята да изненадат половинките си заедно и да ги заведат на СПА някой уикенд. Така и стана. Седмица по-късно започнахме да четем как е възникнал този бизнес модел и да се интересуваме малко повече. Оказа се, че идва от САЩ, където Groupon имат феноменален успех и за около 2 години след създаването си са обявени от сп. TIMES за най-бързо развиващата се компания в света за всички времена – по-бърза дори от Google, Apple или Facebook. Всъщност Groupon не са наистина първия сайт за групово пазаруване, но са първите, които успяват да развият модела си така успешно.

Така възникна и идеята да направим нещо, с което да ни е интересно да се занимаваме и което да има устойчив бизнес модел. По това време имаше около 30-ина такива сайта в България, които продължаваха да се увеличават с всяка седмица (в момента те са около 60). Противно на нормалната пазарна логика, се радвахме на всеки нов конкурент. Почитатели сме на теорията на Чан Ким за “Синия Океан”, която разглежда вселената на нововъзникващите пазари. Груповото пазаруване в момента е един огромен “Син Океан” и постепенно ще еволюира към друг цвят или ще се превърне в основа и необходимо условие за възникването на нов гениален бизнес модел.2. Какво означава «социално групово пазаруване»?

Груповият елемент идва от предварителното условие, съществуващо при Groupon, да се събере минимална критична маса от клиенти за дадена оферта, преди тя да стане активна. При Groupidon.bg такова минимално условие няма да има, а по-скоро ще има предварително ограничение на максималния брой. Независимо от това, пазаруването остава групово, а и социално, защото офертите ни ще събират хората на едно място – било то на обучение, семинар или културно събитие. Естествено, силата на социалните инструменти като Facebook, Twitter и LinkedIn изцяло се проявява при споделянето на емоциите от тези оферти с хората от личния и професионалния кръг на човек.

3. Каква е нашата мисия?

Сигурно звучи малко наивно, но ние вярваме, че чрез Groupidon.bg можем да дадем нашата лепта за постигането на по-добро общество. Даваме си сметка, че това не е еднократен акт на дарение или безвъзмездна помощ, а по-скоро дълъг и труден път на промяна в самите нас. Затова и мисията ни е “За по-добро общество”, като подсказва, че по-добро общество означава преди всичко по-добри хора.

Възнамеряваме да постигнем това, като правим възможна срещата между търсещите себеразвитие и усъвършенстване хора и предлагащите възможности за това. В този смисъл, услугите, които промотираме в Groupidon.bg, включват разнообразие от семинари за личностно развитие, професионални обучения, уроци по музика, танци и изкуства, спорт и други активности, развиващи “ум, дух и тяло” у човека. Ще промотираме и професионални услуги от различни области, които ще са от полза за хората, работещи в бизнеса.


4. Какви интересни събития да очакваме?

Планираме организирането на трубадурски турнир по поезия, съвместно със сдружение “Култури”, който ще проведем, когато успеем да организираме всички детайли, вероятно към края на лятото. На него ще дадем място за благородно състезание в рими на всеки, който желае да изяви поета в себе си. Ще използваме Олимпийския принцип, където по-важно участието, отколкото победата, и всеки участник ще си тръгне с награда.

По-късно през лятото възнамеряваме да организираме среща с Беа Нади – авторката на романите “Приказки за боговете”, “От светлина родени” и “Предупреждението”. Беа Нади е една много интересна и мила дама, родом от Германия (ГДР), която живее в България от 1975 г. Започва да пише през 1995 г. без сериозни намерения и удивителното е, че решава да го прави на български език. Освен фентъзи романите, пише и приказки за деца. Срещата с нея наистина ще бъде интересна – особено за хората, които са чели книгите й. А тези, които не са – ще имат възможност да си ги закупят на място.

Ще ви информираме за всички предстоящи събития, за да ги следите и споделяте заедно с нас