Вътрешен човек?

Когато имаш свободна позиция в екипа и се чудиш дали да назначиш вътрешен човек за нея или външен кандидат, има някои неща, които помагат в избора:
 
  • Оценката на колегите. Какво е мнението на колегите му честно за него.

Наскоро в един от техническите ни екипи се освободи позиция за съпорт на 2-ро ниво. Трима от нашите служители решиха да кандидатстват. Имахме и един много силен външен кандидат. Дилемата беше между един от вътрешните и външния кандидат.

Мениджърът на екипа се колебаеше, защото си даваше сметка за техническите предимства на външния човек. В същото време знаехме, че вътрешният ще се справи с работата, стига да му дадем шанс и подкрепа: той имаше и желание, и потенциал.


Тогава реших, че по време на интервютата, освен всичко останало, ще питам всеки един от вътрешните кандидати да даде оценка за останалите и за себе си. Двама от тях посочиха третия като най-подходящ за позицията.
 
  • Справяне и потенциал. Запитахме се как вътрешният и външният се справят в работата си и какъв е потенциалът им.Оставаше да си изясним кой е по-добрият: вътрешният човек или външният.

Нашият служител беше най-добрият измежду агентите от първо ниво. Останалите разчитаха на него. Въпреки това той трябваше още много да учи.


Външният технически беше по-подготвен. Не бяхме сигурни обаче как се е справял досега и как ще се справя при нас, в напълно нова за него среда, с нови системи и клиенти. Освен това започвайки на второ ниво, той нямаше да има кой знае на къде да се развива.


Така по скалите справяне с работата и потенциал, бяхме убедени, че нашият служител се движи напред и нагоре. Това оформи крайното ни решение и той беше назначен на 2-ро ниво.


В крайна сметка промотирането на вътрешни служители винаги носи своите плюсове: признание и поощрение за някой, който показва високи резултати, хъс в работата и потенциал за развитие. Освен това много често се получава така, че външният кандидат струва доста по-скъпо на компанията отколкото вътрешния, а хората все някак разбират за разликата във възнагражденията си.